Sakarya'nın 2071 vizyonu ortak akılla oluşturulacak

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin ortaklaşa düzenlediği Sakarya 2071 Vizyonu Kentsel Gelişme Planı Uluslararası Fikir Yarışması Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.

SAKARYA - 5 yıl önce

Sakarya 2071 Vizyonu Kentsel Gelişme Planı Uluslararası Fikir Yarışması Tanıtım Toplantısına katılarak değerlendirmelerde bulunan Başkan Ekrem Yüce, “Bu yarışmadan alacağımız serbest fikirler ve öneriler Sakarya 2071 vizyonunu ortaya koymamıza, 2021 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti adayı olan şehrimizin kalkınma ve gelişme politikalarını belirlememize ve fiziksel planlarımıza yön vermemize ışık tutacak, aynı zamanda da uygulamaya geçeceğimiz önümüzdeki yarım asırlık süreçte bize rehberlik edecektir. Tüm bu çalışmaları sadece belediye olarak değil, paydaşlarımızla gerçekleştirme arzusundayız” dedi. Vali Nayir ise çalışmanın şehrin geleceğine ışık tutacağını söyledi.

 

Programda Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra Vali Ahmet Hamdi Nayir, Hollanda Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SASKİ Genel Müdürü Dr. İlyas Demirci, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun, TDMMB Sakarya Şube Başkanı Ethem Yıldırım, ilçe belediye başkanları, STK, iş dünyası ve siyasi temsilciler, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları, basın mensupları yer aldı.

 

100 yıllık birliktelik

SASKİ Genel Müdürü Dr. İlyas Demirci, “TDMMB, kardeş kültür coğrafyasında faaliyet gösteren, özellikle fikirde birlik üslubunu kendisine şiar edinmiş, mesleğinde iyi ilerlemiş şahsiyetlerle ecdadımızdan aldığımız değerleri geliştirmek, büyütmek, geleceğimiz olan kuşaklara sağlıklı bir şekilde ulaştırmak, Türk milletini layık olduğu muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak üzere faaliyet gösteren uluslararası bir örgütüz. Yeni yaklaşımlar, farklı fikirler ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği böyle önemli bir günde Sakarya’nın geleceğini planlıyoruz. 100 yıllık bir birlikteliğe adımımı attık. Hayırlı olsun” dedi.

 

Dünya Sakarya’yı tanıyacak

Sözlerine programa katılanlara teşekkür ederek başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Her zaman ifade ediyorum; hiçbir bireysel akıl, kolektif aklın üstüne çıkamaz. Bu düşünceyle şehrimizde kolektif bir akıl oluşturmak istedik. Şehrimizin 2071 vizyonunu şekillendirmek, dünyaya tanıtmak amacıyla ödüllü proje yarışması yapacağız. Bizim bütün amacımız dünya şehirlerine Sakarya’yı tanıtmaktır. Denizi, golleri, ovaları, dereleri, yaylaları, ormanları, longozuyla önemli bir şehir olduğunu dünyaya duyurmak bizim en ulvi görevlerimizden biridir. Dolayısıyla bu yarışmanın hayırlı olmasını temenni ediyor, katkılarınızın önemini bir kez daha ifade ediyorum” dedi.

 

Sakarya’yı marka şehir hedefine ulaştıracağız

Başkan Ekrem Yüce, “Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana Sakarya’mız için daha neler yapabileceğimizin, gelişimini nasıl sağlayacağımızın düşüncesinde olduk. Hemşehrilerimizin talep ve ihtiyaçları için gece gündüz demeden çalışıyoruz.  Hem günlük çalışmalar hem geleceğe ilişkin planlar hem de marka şehir oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Hemşehrilerimizin yaşam standartlarını ve gelir düzeylerini arttırmak istiyoruz. Bütün verileri alıyoruz; tarım, sanayi, turizm başlıklarımızda tüm verileri değerlendiriyoruz” dedi.

 

Kültür Vadisi kültürel zenginliğe katkı sunacak

Sakarya’nın şehirlerin şehri olduğunu ve 72 farklı kültüre ev sahipliği yapan Sakarya’ya Kültür Vadisi projesini hediye edeceklerini ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “Şehrimizin 2071 vizyonunu oluştururken kültürel zenginliği sonuna kadar kullanmayı düşünüyoruz. Şehirlerin şehrine yakışacak bir Kültür Vadisi inşa edeceğiz. Sakarya’mızı kültür turizminin önde gelen şehri yapmak istiyoruz. Bizim şehrimizde denizimiz, gölümüz, longozumuz, nehirlerimiz ve yaylalarımız var. Sakarya’da göl, deniz, longoz, yayla, jeotermal ve sağlık turizmi olacak. Tüm bu turizm türleri için altyapı çalışmalarına başladık.”

 

Yeni giriş şehrimize vizyon katacak

Başkan Yüce, “Yeni yollar, nostaljik tramvay, lastik tekerlekli tramvay tekniği, bisiklet yolları, akıllı ve kolay şehir yapısıyla şehrimizin 2071 vizyonu için altyapı sistemini kurmak hedeflerimiz arasındadır. Malum Sakarya’mıza en çok istenen bir girişin olması. Konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Cahit Turhan’la görüştük. Şehrin doğusundan yeni bir giriş ve çıkış planlıyoruz. İnşallah bu çalışma şehrimize farklı bir vizyon katacaktır” dedi.

 

Sakarya savunma sanayide merkez olacak

“Sakarya olarak tarım, sanayi ve ticarette de Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında yerimizi alıyoruz. Tank Palet Fabrikası’nda tank üretimine Sakarya’da başlanacak. Sakarya sadece ürettiği ile kalmayacak dünyaya Sakarya’dan tank gidecek ve Sakarya bu konuda merkez olacak. Onun yanında motorlu sistemler fabrikamızın yeni nesil üretim çalışmaları devam ediyor. Sakarya’mız “Yerli ve Milli Savunma Sanayi’nin Türkiye’de başkenti olacak inşallah” dedi.

 

Teknolojiyi yakından takip ediyoruz

Teknolojinin hız kesmeden ilerlediğini ifade eden Yüce, “Dünya değişiyor. Teknoloji hız kesmeden ilerliyor. Geleceğin dünyası, yarınların şehirleri bambaşka olacak. Bildiğiniz gibi geçen haftalarda 2019 Dijital Şehirler Zirvesi’ne katıldık. Çok verimli çalışmalar yaptık. Sakarya’mız için düşündüklerimizin ne denli isabetli olduğunu gördük. O teknoloji şehirleri arasında şu cümlemiz oturuma katılanlar arasında en çok konuşulan söz oldu. ‘Teknoloji ışık hızı ile ilerliyor. Biz bu ışık hızının arkasında kalamayız. Kaldığımız an o nispet ile geri kalırız. Çünkü ışık karanlığa ne kadar hızlı geliyorsa durduğun an o kadar karanlıkta kalırsın.’ Bunun için bizler ilerleyen ışık hızının arkasında kalamayız. Ama bunu yaparken de insan odaklı; teknolojiyi kendine hizmet ettiren bir insan değil, insana hizmet eden teknolojiyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Geleceğin şehirleri arasında yer alacağız

“Sakarya’mızı geleceğin şehirlerinden olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Kentimizi yarınlara taşıyacak projeler üretiyoruz. Şehrimizin gelecek vizyonunu belirleyecek planlamalar yapıyoruz. Bu istikamette, bu bilinçle ilerliyoruz. Bu sebeple Sakarya’mızın tamamına dair “Gelişme Planı Fikir Yarışması” düzenliyoruz. Bu yarışma sonucunda ortaya çıkacak proje ve şehrimize yakışacak diğer projeler ile birlikte Sakarya’mızın 2071 vizyonunu hep birlikte ortaya koyacağız.”

 

Türk Dünyası Tarih ve Diriliş şehri olacağız

“Bildiğiniz üzere 2019 yılı Türk Dünyası Diriliş Yılı olarak ilan edildi. Bu kapsamda bir dizi etkinlik düzenleniyor. Biz bu etkinliklerin merkezinde Sakarya’mızın olmasını sağlayacağız. Sakarya, Türk Dünyası Tarih ve Diriliş şehri olacak. Türk Dünyası’nda şehircilik politikalarının geliştirilmesi, müşterek şehirciliğin tesis edilmesi noktalarında kentimiz önemli bir rol alacaktır. “Gelişme Planı Fikir Yarışması” projesi de Türk Dünyası Diriliş Yılı Etkinlikleri ve 9. Uluslararası Proje Festivalleri organizasyonları ile bütünleştirilerek yapılacak” sözlerini kullandı.

 

Çalışmalarımızı paydaşlarımızla geliştireceğiz

“Hedeflediğimiz vizyona ulaşma tarihinin, şehrimiz ve ülkemiz için unutulmaz bir yıl olmasını istiyoruz. Bu amaçla Türklerin Anadolu’ya girişinin bininci yıldönümü olan 2071 yılını seçtik. Bu tarih aynı zamanda Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi ve Zaferimizin 150. yılı olacak. Bu yarışmadan alacağımız serbest fikirler ve öneriler Sakarya 2071 vizyonunu ortaya koymamıza, 2021 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti adayı olan şehrimizin kalkınma ve gelişme politikalarını belirlememize ve fiziksel planlarımıza yön vermemize ışık tutacak, aynı zamanda da uygulamaya geçeceğimiz önümüzdeki yarım asırlık süreçte bize rehberlik edecektir. Tüm bu çalışmaları sadece belediye olarak değil, kentimizin tamamındaki paydaşlarımızla yani sizlerle birlikte gerçekleştirmek arzusundayız. Yarışmanın hayırlara vesile olması dileğiyle sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

 

2071 vizyonunu hep birlikte koyacağız

Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Güzel Sakarya'mızın geleceğine ışık tutacak, alınacak kararlarda bize yol gösterecek 2071 yılı vizyonuyla ve kentsel gelişimiyle ilgili bir yarışmanın tanıtımında birlikte olmanın mutluluğunu, huzurunu yaşıyoruz. İnancımızın, tarihimizin, kültürümüzün bize öğrettiği, tavsiye ettiği, yönetimde karar almada en önemli hususlardan birisi şura prensibidir, istişaredir. Bütün bu çalışmalar ortak fikir üretmeye yönelik bir çalışma olması hasebiyle bize ait, değerlerimize ait şura prensibinin, istişare prensibinin de uygulandığı manada gerçekten de büyük kıymet ifade ediyor. İnşallah bu ve benzeri çalışmalarla geleceğe ait hizmetler sektörünü, tarım, sanayi, turizm sektörüne en uygun yatırımları bularak burada gerçekleştirmiş olacağız. Bu çalışma aynı zamanda merkezi yönetim, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, medya ayağıyla da önemli bir çalışmaya yön verecek, ışık tutacak. İlimize hayırlı olmasını diliyor, geleceğe ait kararlarımızda bize yol gösterecek bu çalışma için emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Günün Diğer Haberleri