Gübre Nasıl Atılır?
Fındıkta bitki besleme ve gübreleme teknikleri hakkında bilgi veren Sarıfiliz Tarım Market ‘Ziraat Mühendisi’ Umut Uysal, “İyi bir bitki besleme ve gübreleme yapabilmek için fındık bitkisinin kök bölgesini ve kök gelişimini iyi bilmemiz gerekmektedir. Saçak kök yapısına sahip olan fındık kökleri fazla derine inemez. Genellikle taç izdüşümü dediğimiz alana kadar gelişme gösterebilir. Meyilli arazilerde ocakların üst kısımlarında az, yan ve alt kısımlarında daha fazladır. Bu nedenle doğru gübreleme yapabilmek adına düz arazilerde ocağın etrafı tam daire şeklinde taç izdüşümüne, meyilli arazilerde ise ocağın üst kısımlarına değil alt ve yan taraflarına gübreleme yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
Toprak Analizi Şart
Fındığın beslenmesinin önemli olduğunu belirten Uysal, “Fındığın beslenmesi ve gelişimini tamamlayabilmesi için mutlak olarak gerekli olan besin elementleri; azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, bor, çinko, magnezyum, demir, mangan, bakır ve kükürttür. Yapılan araştırmalara göre fındığın bir yılda dekardan 1.88 kg Azot, 0.93 kg Fosfor, 1.22 kg Potasyum ve 1.63 kg Kalsiyum kaldırdığı tespit edilmiştir. Bol ve kaliteli ürün alınabilmesi, bitkinin ihtiyaç duyduğu mutlak gerekli besin maddelerini kolayca bulmasına bağlıdır. Toprakta eksik olan bitki besin maddelerinin toprak analiziyle belirlenmesi ve eksik olan besin elementlerinin uygun zamanda ve miktarda doğru gübreleme metotlarıyla verilmesi gerekir” dedi.
Gübre Fiyatları Çok Arttı!
Gübre fiyatlarının artmasına da değinen Uysal, “Doğru bitki besleme ve gübrelemeden bahsediyoruz fakat artan gübre fiyatlarından da bahsetmeden olmaz. 2022 ürün yılı fındık çiftçisi için oldukça zorlayıcı olmaya devam ediyor. Bu yıl çoğu çiftçimiz fındığına gübre atamadı ve atmakta istemiyor. Çünkü fındığını serbest piyasada 23-25 liradan sattı. Artan maliyetler karşısında ürünün değeri eriyip gitti. Bu durum rekolte de ciddi kayıplara yol açabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Karasu İçin İyi Haber
Uysal, “Karasu bölgemizde fındıklarda dişi çiçekler yani karanfiller iyice olgunlaşmışlar, erkek çiçekler diğer adıyla püslerde fenerlenmeye yani çiçek tozlarını yaymaya başlamışlardır. Özellikle yağışın olmadığı hafif hafif esen rüzgarlı günlerde fındık bahçeleri sapsarı bir tül gibi görünmeye başladı. Bu, sarı renkli çiçek tozları rüzgarlarla uçarak karanfillere ulaşması ve döllenmenin başlayacağının bir işaretidir. Havalar bu ayda ne kadar güzel geçer, ne kadar çiçek tozu uçuşur ve karanfillere ulaşırsa ve döllenme ne kadar iyi olursa, o yıl ürün de o kadar bol olabilecek demektir. Karasu bölgemiz için de şu ana kadar bu işaretler gayet iyi bir durumdadır. Önemli olan tozlanan ve döllenen fındığımızı dalda tutabilmek ve beslemektir” dedi.