Depreme Hazır Olmalıyız
Ender Serbes, Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar’ı ziyaret etti. Aldığı bilgiler doğrultusunda, Sakarya’nın muhtemel bir depreme hazır olmadığını dile getirildiğini ifade eden Serbes, “Ülkemizin ve Sakarya’mızın depreme hazır olmaması, yöneticilerin olası bir depremde can ve mal kaybından doğan sorumluluktan kurtaracaklarına inanmalarından kaynaklanıyor. Çünkü birkaç müteahhit ve teknik eleman dışında karar alıcı, denetleyici konumda olan hiçbir yetkili depremin sonuçlarından sorumlu tutulmadı” dedi.
17 Ağustos Ders Olmadı
17 Ağustos 1999 depreminde Sakarya’da resmi kayıtlara göre 3 bin 891 kişinin hayatını kaybettiğini, 25 bin 543 konut ve işyerinin ağır hasarlı olarak yıkıldığını, 19 bin 841 konutta orta derecede hasar oluştuğunu hatırlatan Serbes, “Bu kadar büyük ölüm ve yıkım olmasına rağmen hala ders almadık. Depremde yıkılmayan çok katlı mevcut yapı stokumuz halen güvensiz. Geçmiş depremden uzaklaştıkça yeni depreme yaklaşıyoruz. Uzmanlar bu yapılara olası bir depremde ‘beton tabutluk’ gözüyle bakıyor ve 17 Ağustos depreminden daha yıkıcı sonuçlar meydana getireceğini belirtiyor” ifadelerini kullandı.
Sadece Ölüme ve Yıkıma Sebep Olmuyor
Depremin sadece can ve bina kaybı ortaya çıkarmadığını anlatan Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Deprem genel bir yıkıma sebep oluyor. Depremin yaşandığı bölgenin altyapısı ve ekonomik düzeni bozuluyor. Üretim, pazar kaybı, gelir kaybı, çevrenin bozulması ve işsizliğe sebep olarak sosyal hayatı da etkiliyor. Psikolojik travmalara, sakatlanmalara yol açıyor. Depremin yıkıcı ve yakıcı etkisi insan hayatının her alanında, kendini acı bir şekilde gösteriyor. İnsan hayatında unutulmaz kötü izler bırakıyor” dedi.
İmar Barışı Gibi Uygulamalara Son Verilmeli
Ender Serbes, edindiği bilgiye göre Türkiye’de inşaat mühendisliği eğitimi veren üniversitelerin sadece yüzde 9’unun yeterli öğretim üyesine sahip olduğunu vurgulayarak, öncelikle mühendislik eğitimine önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Deprem konusunda uzmanların görüş ve önerilerinin de mutlaka dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Serbes, bu önerileri şöyle sıraladı: “Kentsel dönüşüm gibi uygulamalarında birinci öncelik deprem riski altında bulunan binaların güvenli hale getirilmesi olmalıdır. Ülkemizde ve Sakaryamızda yapılarımızı depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu var. Birincisi mevcut yapı stokumuzun iyileştirilmesi, ikincisi ise yapı üretim sürecinin denetlenmesidir. Yapılan son değişikliklerle meslek odaları devre dışı bırakılmış, imar barışı gibi uygulamalar, yapı denetim sürecini denetimsizliğe mahkum etmiş, güvenli yapı üretimini engelleyecek sonuçlar ortaya çıkarmıştır” ifadelerini kullandı.
İnşaat Mühendisi Meslek Yasası Çıkarılmalı
İnşaat Mühendisliği Meslek Yasası’nın çıkarılması gerektiğini de dile getiren Serbes, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu yasayla mühendisin imzasını kullanma evresinde mesleki yeterliliğine bakılacak. Haksız rekabeti önüne geçilerek İnşaat Mühendisliği ve İhtisas alanları belirlenmiş olacak. Uzmanlık, istihdam ve çalışma koşulları netlik kazanacak. İnşaat mühendisleri meslek odaları bu yasanın bir an önce çıkarılmasını bekliyor. Proje üretiminden başlanarak, yapı üretim sürecinin tüm evreleri sertifikalı yetkin mühendisler tarafından denetlenmesine imkan verilmesi halinde, güvenli yapı stokumuz ortaya çıkacak. Meslek odalarının bu talepleri daha çok can ve mal kaybı yaşanmaması için görmezden gelinmemeli. Ayrıca karar alıcılar da kararlarından sorumlu tutulmalı” şeklinde açıklamada bulundu.