İş Sahası yok
Kocaali’nin gelişimi için yıllardır yetkililer tarafından bir çalışma yapılmadığını belirten Kocaali Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Şerif Sarı, “Bir süredir Sakarya’nın gözbebeği Kocaali’de kara bulutlar dönmekte. Kocaali gerçekten doğal özelikleri ile Sakarya’mızın istisna bir bölgesi. Son yıllarda ilçede nüfus hareketliliğinin eksiye düşmesinin nedenleri hakkında tartışmalar sürmekte. Bu görüşlerin başında iş sahalarının olmayışı etkin bir neden olarak paylaşılmaktadır. Kocaali’de nüfus azalmasının tek başına iş sahalarını yetersiz olmasından kaynaklanmadığını kafasını kuma gömmeyen herkes bilir” dedi.
Ne Öğretmen Var Ne Doktor
Açıklamalarına devam eden Sarı, “Bir ilçenin ve bölgenin kendi nüfusunu koruması ve hatta diğer yerleşim yerlerinden göç almasının belli başlı pozitif nedenleri vardır. Bu nedenlerin başında eğitim ve sağlık hizmeti kalitesi ve sosyal hayatın altyapısı gelmekte. Kocaali’de çocukların, gençlerin gelişimi için yetersiz olduğu bir hakikat. İlçemizde kaliteli eğitimin olduğunu bugün kim iddia edebilir? Son 20 yıldır eğitmen, öğretmen kadroları ve fiziki şartların tamamlanarak, Kocaali halkının çocuklarına nitelikli eğitim verebildi mi? Eğitimde yaşanan aksaklılar nedeniyle kaç aile diğer ilçelere, il merkezine taşındı? Komşu ilçelere, Kocaalili çocuklar her sabah servislerle kültür gezilerine mi gidiyor? İlçede sağlık sisteminin makul seviyede çalışması için yeterli doktor, sağlık personeli ve donamımın olduğunu bugün kim iddia edebilir? Basit bir çıkık filmi için gece yarılarında insanlar komşu ilçelere, il merkezlerindeki Hasta hanelere yönlendirilmesi olağan mı” ifadelerini kullandı.
Kocaali Bunu Hak Etmiyor
Kocaali’de sosyal hayatı oluşturmak için bugüne kadar ne yapıldı sorusunu soran Sarı, “Yıllardır ilçede çok amaçlı bir kültür merkezi inşa edilip hizmete bir türlü alınamadı. Bıraktık bir genci, bir çiftin ilçe merkezinde kamuya açık bir alanda oturup bir kahve içecek sosyal donatıyı hizmete alabildik mi? Katı kurallarla yönetmeyi meziyet zannettiğiniz, muhteşem Kocaali sahilinde çekirdek turizmi dışında insanların nefes alabileceği, nasıl bir restoran, tesis talebine cevap verebildiniz? Bugün Kocaali sahilinde sayıları birkaç binleri bulan yazlık konut sakinlerini ilçe sosyal hayatına katabilmek için bugüne kadar emlak vergisi almak dışında neler yapıldı? Yazlık ve kışlık olarak kullanılan konutlarda kalan insanlar basit bir akşam yemeği yemek için neden komşu ilçelere gitme ihtiyacı hisseder? İlçede görev yapan memurlarda “işsizlik yüzünden mi” komşu ilçelerde ikamet ediyorlar? Bu durumu ilçeyi 20 yıldır tepe tepe yöneten siyasi aktörler, yöneticileri hiç düşündüler mi” dedi.
Kocaali’yi Gezmediniz Mi?
Kocaali’de 20 yıldır ilçede ticari hayatın gelişmesi için ne yapıldı ya da neler planlanarak hayata geçirildi sorusunu soran Sarı, “Kocaali’de asit bir küçük sanayi sitesi neden yapılamadı? Otomobil tamircileri, soğuk demirciler ve diğer zanaatkârları bir arada hizmet verebilecekleri ve zaman içerisinde daha da gelişecek mesleki meziyetlerin giderek arttığı fiziki ve idari kararlarla nasıl bir katkı sunulabildi? Sonuç olarak, ilçenin sosyal ekonomik ve kültürel gelişimi için gerekli adımları atamayanlar, ilçede göç var, bugün gençlerimiz işsizlikten göçüyorlar söylemleriyle, sorumluluklarını gizleyerek kolaycılığa kaçmalarını nasıl açıklamalıyız? 20 yıldır ilçeyi yönetenler, sebep oldukları işsizliği kendilerine kalkan ederek çareyi OSB’nin bacalarına sarılarak bulmaya çalışmaları ne hazindir. OSB komisyoncularının ve sadece kendi çıkarlarını düşünen, kendileri orman içlerinde köşklerinde yaşayan sanayicilerin peşine takılan idareciler, sabahları hiç mi Kocaali’de denizin mavisine, ormanın ve fındığın yeşiline bakmaz, temiz bir nefes almazsınız? Her şeyden önemlisi hiç mi bu eşsiz bölgeyi sizlere yurt yapan atalarınız aklınıza gelmez” şeklinde açıklamada bulundu.